收藏 分享(赏)

2011年湖南省株洲市中考英语试题(解析版).doc

上传人:无敌 文档编号:699625 上传时间:2018-04-18 格式:DOC 页数:12 大小:1.32MB
下载 相关 举报
2011年湖南省株洲市中考英语试题(解析版).doc_第1页
第1页 / 共12页
2011年湖南省株洲市中考英语试题(解析版).doc_第2页
第2页 / 共12页
2011年湖南省株洲市中考英语试题(解析版).doc_第3页
第3页 / 共12页
2011年湖南省株洲市中考英语试题(解析版).doc_第4页
第4页 / 共12页
2011年湖南省株洲市中考英语试题(解析版).doc_第5页
第5页 / 共12页
点击查看更多>>
资源描述

1、 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 1 -株洲市 2011 年初中毕业学业考试英语试题卷 知识运用(两节,共 20 个小题,计 20 分)第一节 单项填空 从 A、B、C 三个选项中选择最佳答案填空。 (共 10 个小题,每小题 1 分)21. 【2011 株洲 】Healthy food and exercise help _to study better.A. us B. we C. our答案:A【解析】代词的用法。句中短语 help sb. (to) do sth 意为“帮助某人做某事”,help 后面用宾格。所以本题答案为 A。22. 【2011 株洲 】 I am going

2、to make _special house for my pet pig this weekend.A. an B. a C. the答案:B【解析】冠词的用法。本句句意为本周末我打算为我的宠物狗做一个特别的房子。一个特别的房子为 a special house,此处为不定冠词,而 special 的开始是辅音音素,因此本题答案为 B。23. 【2011 株洲 】Listen! Someone _ for help!A. called B. is calling C. has called答案:【解析】现在进行时的用法。从本题开始的单词 Listen!可以看出后面的动作正在进行中。因此本题为

3、现在进行时,答案为 B。24. 【2011 株洲 】Lets go dancing tonight.!Sorry, I _.I have to go to my guitar lesson.A. mustnt B. neednt C. cant答案:C【解析】情态动词的用法。本题意思为“我们今天晚上去跳舞吧!”“对不起,我不能去,我得去上吉他课。 ”从答句中的 have to“不得不”可以知道前面是表达不能去跳舞。不能是 cant.故本题答案为 C。25. 【2011 株洲 】Do you know _ she went to the movie last night? 中考资源网中考资源网期

4、待您的投稿!- 2 -On foot.A. when B. why C. how答案:C【解析】疑问副词的用法。从答句 On foot 可以看出问句是有关交通方式的, when 表示“什么时间”;why 表示“为什么”,how 表示“怎么”,对交通方式提问一般用 how,因此本题选C。26. 【2011 株洲 】Tony wants _a job as a language teacher in China.A. to find B. finding C. find答案:A【解析】动词不定式的用法。want 是动词后面跟动词的不定式形式。本题答案为 A。27. 【2011 株洲 】Mary d

5、idnt go to Johns birthday party because she _.A. wasnt invited B. didnt invite C. isnt invited答案:A【解析】被动语态的用法。本句意思为“玛丽没有去参加约翰的生日聚会因为她没有被邀请到”,从“被邀请” 可以知道此处应该用被动语态,从句子中的 didnt 可以看出本句为一般过去时,因此该处应该为一般过去式的被动语态形式,故答案为 A。28. 【2011 株洲 】He knows _ about computer than me.A. much B. more C. most答案:B【解析】副词的比较等级

6、的用法。本句意思为“关于电脑方面的知识他知道的比我多”,从句子后面的 than 可以看出应该用 much 的比较级。故答案为 B。29. 【2011 株洲 】Jim _ in Zhuzhou since he finished his college.A. works B. is working C. has worked答案:C【解析】现在完成时的用法。本句意思为“吉姆自从他大学毕业以来一直在株洲工作”,从连词 since“自从” 可以看出前面应该为现在完成时。因此本题选 C。30. 【2011 株洲 】Gina loves singers _ write their own music.A

7、. which B. who C. has worked答案:B【解析】定语从句的用法。本句意思为“吉娜喜欢自己作曲的歌手”,后面 write their own 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 3 -music “自己作曲”做定语修饰 singer“歌手”,而 which 一般引导事物,who 一般用于引导人,本题用于修饰 singer 是一个人,因此空格处的关系代词为 who。第二节【2011株洲】 完形填空 通读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C 三个选项中选出一个最佳答案。 (共 10 个小题,每小题 1 分)One very cold morning, my,

8、 father and I were working on the farm. I asked him how long I must stay in the _31_.“About an hour.”he answered.“I wish I could go hone nowmy _32_ aches.”“I am sorry, but cant you stay till lunch time?”said my father.“But my headache is getting _33_.”“Well,” said he,“you may go home. I dont want yo

9、u to work if you are sick. Go straight home _34_ tell your mother to give you some rhubarb(大黄,一种苦药 ).It will _35_ you a lot.”I went back home. However, I told my mother that my head was better, hoping not to _36_ the terrible medicine. But it was too _37_.She understood my _38_ as well as my father.

10、 So she prepared the rhubarb.I had to swallow(吞) all of the rhubarb. Dear me! How bitter it was! I would rather _39_ all day in the field. But it cured(治愈) my laziness, and I learned that it is important to be _40_.Friends, keep it, though there is another and a better reason.31. A. field B. hospita

11、l C. factory32. A. tooth B. head C. stomach33. A. better B. worse C. less34. A. but B. or C. and35. A. hurt B. worry C. help36. A. take B. buy C. make37. A. early B. late C. easy38. A. joke B. duty C. problem39. A. work B. play C. study40. A. kind B. honest C, helpful主旨大意:本文讲述了我为了逃避劳动,假装头痛,父母的治疗让我明白

12、了诚实的重要性。 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 4 -31.A 根据前句所述,我和父亲在农场劳动推断本句我询问还要在田间劳动多长时间,故选A 项。32.B 跳读下文所述“But my headache is getting”推断此时我头痛,故选 B 项。33.B 理解句意,推断我头痛得更厉害了,故选 B 项。34.C 分析句子的逻辑关系,回家告诉妈妈给他吃大黄,这是顺连关系,故用 and。35.C 理解句意,吃大黄能帮助治疗头痛,故选 C 项。36.A 吃药 take the medicine,固定搭配。37.B 跳读下文可知,母亲已经准备了药,此时,想不吃药已经迟了,故选 B 项。3

13、8.C 理解句意,我的母亲和父亲一样知道我的病情及如何治疗,故选 C 项。39.A 根据上文所述可知,在田间父子俩是在劳动的,故用动词。40.B 联系上下文所述,推断我的头痛是为了逃避劳动,父母的治疗,让我明白了诚实的重要性,故选 B 项。【2011 株洲】 (判断型)第一节 阅读判断 阅读下面的短文,判断文后的句子是否符合短文内容。符合的写“T”,不符合的写“F”。 (共 4 个小题,每小题 1 分)Howard Carter was a famous explorer(探险家).He loved to visit new places. During his life, he discov

14、ered many important and exciting things.Howard Carter did not go to school. But he was smart and wanted to learn the world outside his hometown. In 1891,at the age of 17,he went to Egypt(埃及) by ship. By the 1920s,he had become an explorer, looking for the tombs(坟墓) of the Egyptian kings.He found sev

15、eral important ones. Inside the tombs, he found jewels, gold and 10 bodies of dead kings. These bodies are known as mummies(木乃伊).In 1922,Howard Carter made his most important discovery of all. When Carters team was working at a place near a city called Luxor, they found the tomb of King Tutankhamun.

16、Not long after the tomb was opened, people in Carters team began to get ill and die strangely.Within seven years,21 people who had something to do with the opening of the tomb died However, Howard Carter lived on and died at the age of 65.41. Howard Carter liked to visit new places.42. Howard Carter

17、 was born in 1877.43. Carters team found the tomb of King Tutankhamun in 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 5 -44. The passage tells us Carters school life.【主旨大意】本文介绍了探险家 Howard Carter 探险坟墓的人生经历。41.T 细节题 由第一段第二句“He loved to visit new places.”可知。42.F 细节题 由第二段“In 1891,at the age of 17”可以算得出他的出生时间。43.T 细节题 由第三段最后一句 “

18、In 1922,Howard Carter made his most important discovery of all. When Carters team was working at a place near a city called Luxor, they found the tomb of King Tutankhamun.”可知。44.F 细节题/ 主旨大意题 由第二段第一句“Howard Carter did not go to school.”可知。第二节 阅读选择 阅读下面的材料,从每题所给的 A、B、C 三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。 (共 12 个小题

19、,每小题 2 分)【2011 株洲】 (选择型)AJohn and Bobby worked in the same company. Both of them worked very hard. However, several years later, Mr. Ted, the boss of the company, asked Bobby to be market manager. John could not accept the fact. He thought the boss only liked those who flattered(奉承) him. So he decid

20、ed not to work there.The boss knew John well and asked John to do one thing before he left. He asked John to go and find out anyone selling watermelon in the market. Soon John returned and said that he found a man selling watermelon. The boss asked him how much the watermelon was. John shook his hea

21、d.The boss asked John to wait a moment. Then he called Bobby to come to his office. He asked Bobby to do the same thing. When Bobby returned, he told the boss that only one person was selling watermelon. It was $1.2 a kilo and $10 for 10 kilos. Each watermelon weighed about 2 kilos. All came from th

22、e South two days ago.John was much moved and realized the difference between himself and Bobby. Chances are in the daily details(细节) and a more successful person sees more and father.45. Who was the market manager?A. John. B. Bobby. C. Ted.46. How did John feel about Teds choice first?A. Moved. B. A

23、nnoyed. C. Accepted.47. Why did Ted ask John and Bobby to do the same thing?A. To buy some fresh watermelons for the 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 6 -B. To find the price of watermelon in the market.C. To help John know the difference between himself and Bobby.48.What can be the best title(标题) for the passage

24、?A. More, Details, More Chances.B. More Practice, More Success.C. Better Luck, Better Jobs.【主旨大意】文章通过讲述工作很努力的两个人在同一个公司上班,因提升其中一人而发生的事情。告诉我们机会在平常的细节中,更成功的人看得更多和更远。45.B 概括题 由第二段最后一句,第三段和第四段第一句可以推出:John 回答不出老板Ted 的问题,而 Bobby 能很清楚地说出答案。46.B 细节题 由第一段“John could not accept the fact. He thought the boss on

25、ly liked those who flattered him. So he decided not to work there.”“ John 不能接受事实,他认为老板只喜欢奉承老板的人,因此他决定不在那工作了”可知,排除C。故选 A。47.C 主旨大意题 由最后一段的第一句 “John was much moved and realized the difference between himself and Bobby.”可知。48.A 主旨大意题 由最后一段的最后一句可知。【2011 株洲】 (选择型)BThere has been a lot of rain in Californ

26、ia recently. Villagers and leaders there begin to be worried because they have found two birds died from a disease, West Nile Virus(病毒).West Nile Virus is carried by mosquitoes(蚊子).The symptoms(症状) are just like the flu. However, it can cause dangerous brain problems. When it rains a lot, it will le

27、ave a lot of water in ponds and trees. These places are good for mosquitoes. Mosquitoes lay their eggs in the water. Warm weather will help the mosquito eggs to develop and then the number is increasing. Birds eat the mosquitoes and get sick. People can get the disease if they are bitten(叮咬) by mosq

28、uitoes with West Nile Virus.The government is trying its best go stop the spread of West Nile Virus. People are asked to wear long sleeves(长袖)and pants, close their windows and shut the doors. At the same time, workers have been sent out to check the wet areas. If they find mosquitoes they will use

29、some special medicine to kill 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 7 -49. Why did the two birds die?A. They died from West Nile Virus.B. They could not get enough food.C. The villagers killed them.50. From the passage we know West Nile Virus is carried by _.A. flu B. mosquitoes C. water51. People will get the diseas

30、e if _.A. they get wet in rainy daysB. they are bitten by any mosquitoC. they are bitten by mosquitoes with West Nile Virus52. People are asked to wear long sleeves and pants in order to _.A. keep warmB. check the wet areasC. avoid being bitten by mosquitoes【主旨大意】本文介绍了蚊子传播病毒及人类预防。49.A 细节题 由第一段的最后一句

31、“two birds died from a disease, West Nile Virus”可知。50.B 细节题 由第二段的第一句 “West Nile Virus is carried by mosquitoes”可知。51.C 细节题 由第二段的最后一句“People can get the disease if they are bitten by mosquitoes with West Nile Virus.”可知。52.C 细节推理题 由第二段的最后一句和第三段的第一句可推出是“防止蚊子叮咬”。C53. The picture is about _A. fitness clu

32、bs B. language clubs C. dance clubs54.What is the percentage(百分比) of students in the clubs ? 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 8 -A.2.6% B.13.6% C.16.9%【主旨大意】本图介绍了如今中国加入 fitness clubs 的各类人员的百分比。53.A 细节题 由图片上方的第一句话可知。54.B 细节题 由图片上含有 “students”可以看到,故选 B。【2011 株洲】 (选择型) DSpeech TimetableSunday8:30-11:30English Writin

33、gDr. BohemianOn English Writing SkillsMonday19:00-21:00Space and ManDr. EasyAbout the Space Station ExplorationWednesday19:30-21:00MedicineMrs. Lucy GreenOn Medical Science of Heart TroubleFriday18:30-21:00Computer ScienceMr. Harry MorisonAbout Windows XP Use55. Who will talk about English writing?A

34、. Dr. Bohemian B. Dr. Easy. C. Mrs. Lucy Green.56. If you want to learn about Windows XP Use, you can go _.A. on Monday B. on Wednesday C. on Friday【主旨大意】本文是演讲时间表。55.A 细节题 从“Sunday”框中“English writing” 下行可知。56.C 细节题 从“About Windows XP Use”这框中可知。第三节 阅读答问 阅读下面的材料,然后根据材料内容回答问题。 (共 3 个小题,每小题 2分)Police in

35、 America were looking for a thirteen-year-old boy, Ben. He was a middle school 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 9 -student. He was lost last Friday night.Bens mother went to bed early that evening because she had a bad cold. She thought Ben was spending the night with his friend. However, Ben did not appear at t

36、he family lunch the next day. She became worried and called the police.That evening, Ben left home to play baseball with two friends. They both said Ben went home after the game. Some neighbors said to the police they saw a UFO flying over Bens house that night. So they thought Ben might be taken aw

37、ay by aliens.The police said they would not give up until they found him.57. When was Ben lost?_58. What did Ben do with his friends that evening?_59. What might happen to Ben according to his neighbors?_【主旨大意】这篇文章讲述了美国一位 13 岁男孩丢失的经过,以及邻居对他丢失原因的猜想。 57. He was lost last Friday night. / Last Friday ni

38、ght. 58. He played baseball (with his friends)59. He might be taken away by aliens. 写作技能(四节,计 26 分)第一节 单词拼写 根据所给汉语或英语首字母写出短文中所缺英语单词的正确形式。 (共10 个小题,每小题 0.5 分)Last week, my friends and I talked about the rules in our school. Here are some of our ideas.At our school, we have to wear uniforms every (60)

39、d_. The problem is that all my classmates think the uniforms are (61)丑的_.We think young people should (62)l_ smart and so we would like to wear our own clothes. Our teachers believe that if we did that, we would concentrate more on our clothes than our studies. We dont(63)同意_.We would feel more comf

40、ortable and that is (64)g_ for studying. If we cant do that, we should be(65)允许_to design our own uniforms. That would be a good way to keep both teachers and (66)学生_ 中考资源网中考资源网期待您的投稿!- 10 -Besides, vacations should be longer. At present theyre too(67)s_. Longer vacations would give us time to do t

41、hings like volunteering. Last summer I had a(n) (68)机会_ to volunteer at the local hospital,(69)b_ I couldnt because I had to go back to school.【主旨大意】这篇文章叙述了学生和老师对校服和假期方面不同的看法。 60. day 61. ugly/ bad/ terrible 62. look 63. agree 64. good 65. allowed66. students 67. short 68. chance/ opportunity 69. bu

42、t 第二节 英汉互译 阅读下面的短文,将划线部分的句子译成汉语或英语。 (共 5 个小题,每小题 1 分)Rich or poor, young or old, we all have problems.(70)We should learn how to deal with our problems. Here are some ways.Firstly, we should learn to forget.(71)有时我们会生朋友的气。Good friendships may be lost. Sometimes children have disagreements and decide

43、 not to talk to each other.(72)However, this usually does not last for long. This is an important lesson for us: we can solve a problem by learning to forget.Secondly, we should regard problems as challenges. Many students often complain about school.(73)他们有太多的作业要做。They think the rules are too stric

44、t. Education is an important part of our development. As young people, it is our duty to try our best to deal with each challenge with the help of our teachers.Dont worry about our problems.(74)Lets face the challenges.70._71._72._73._74._【主旨大意】这篇文章告诉我们用两种方法处理我们的问题:1. 学会忘记;2. 把问题当作挑战。70. 我们应该学会怎样处理问题。71. Sometimes we are / have been / get / become / feel / angry with our

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 中等教育 > 试题课件

本站链接:文库   一言   我酷   合作


客服QQ:2549714901微博号:道客多多官方知乎号:道客多多

经营许可证编号: 粤ICP备2021046453号世界地图

道客多多©版权所有2020-2025营业执照举报