1、- 1 -安徽省皖南八校 2018 届高三第二次联考英语试题考生注意:1.本试卷由四个部分组成。满分 150 分,考试时间 120 分钟。2.答题前,考生务必将密封线内项目填写清楚。考生作答时,请将答案答在答题卡上。必须在题号所指示的答题区域作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上答题无效。3.命题范围:高考范围。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅
2、读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15 B. 9.18. C. 9.15答案是 C。1. What is the womans job now?A. A lawyer. B. A bank clerk C. A police officer.2. Who did the woman meet just now?A. A postman B. A repairman C. Her daughter3. What day can the man see Dr Johnson?A. On Wednesday B. On Thursday C.
3、On Friday4. What does the man mean?A. Hed prefer to go by busB. He wants to be comfortable,C. Taking a bus is more convenient5. Why is the man late?A. He got lost.B. He had to take a rest on the wayC. The bus he took stopped working- 2 -第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所
4、给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. What type of seat does the man want?A. An aisle seatB. A window seatC. A seat by the emergency exit.7. When will the man check the departure screens?A. At2:30 B. At 3:00 C. At 3:30听第
5、7 段材料,回答第 8、9 题8. What will they buy for the man?A. Some shoes. B. A suit C. A gift9. Who is getting married?A. The speakers. B. The womans cousin C. The mans classmate听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题10. When will Dr. Morris be available for the man?A. Today. B. This Friday. C. Next Tuesday.11. What does the
6、man write down?A. The new offices addressB. The telephone numberC. The womans name12. Who might the woman be?A. A doctor B. an assistant C. A nurse听第 9 段材料,回答 13 至 16 题13. Whats the letter for?A. Applying for a position B. Applying to a school C. Showing thanks14. When did the woman finish writing t
7、he letter?A. This morning. B. Yesterday afternoon C. Last night.- 3 -15. What does the woman think about letter writing?A. Very easy. B. Very hard C. Quite fun.16. Whats the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Teacher and student C. Secretary and manage听第 10 段材料,回答第 17
8、 至 20 题17. Where did the professor move?A. To oxford. B. To Cambridge. C. To Newton18. Why was the professor given a piece of paperA. To remind him of the new addressB. To help him solve a math problemC. To make a shopping list for him19.How did the professor deal with the paper at last?A. Gave it t
9、o the little girl.B. Kept it in his pocket.C. Threw it away20. Who was the young girl?A. The professors daughter.B. The neighbors daughterC. The professors student.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D),选出最佳选项。ASanlinx Inc. first introduced its original market
10、 defining SayaJoy Soy Milk Maker over 14 years ego to the North America market. Now we are introducing the SoyaPower G4, the fourth generation of advanced soy milk makers replacing the top rated SayaPower Plu.The SoyaPower has been a best seller for nearly two years before it was replaced by the G4,
11、 with more favorable ratings than any other soy milk maker during its lifetime.- 4 -The SoyaPower G4 retains all the SoyaPower Plus features and functions. It makes soy milk, almond milk from other nuts seeds, or grains or a combination of them It makes both fully cooked and raw milks. It even makes
12、 creamy soups and porridge and hot chocolate drink.The Main ImprovementsThe G4 adds stainless steel to the lower part of the machine head, and thus makes the total grinding and cooking chamber all stainless steel. This is very important for people who are concerned of plastic leaching into food.The
13、G4 changed to bottom heating like a typical electric water kettle. Since soy milk or soups are easily burnt onto bottom heating plate, many other bottom heating makers suffer from this problem. The G4 solved this problem by using advanced technologies and design.The perfect technology ensures excell
14、ent grinding and milk yields. It also makes the use and cleaning even easier.Eight push button functions, for making milks from soaked beans, dry beans, and other seeds and grains or combination of them. It also makes soups and porridge. It even has a function to make hot chocolate!1. Why is the Soy
15、aJoy G4 produced?A. SovaPower Plu sold badlyB. The company is very famousC. The company wants to broaden market.D. The company intends to open the North America market.2. What can we know about the g4 from the text?A. It can be used to fry chocolateB. It sometimes makes the soy milk burnt.C. It main
16、ly serves for the people minding plastic.D. The most advanced technology is used on it.3. What does the underlined word “retains“ in paragraph 3 mean?A. keeps B. replacesC. obtains D. prohibits- 5 -【答案】1. C 2. D 3. A【解析】文章介绍了一种新型畅销的豆奶机 SoyaPower G4 的功能和各方面的改进和提高。1. C推理判断题。根据第一段 Now we are introducin
17、g the SoyaPower G4, the fourth generation of advanced soy milk makers replacing the top rated SayaPower Plu.可知 SoyaJoy G4 的生产是为了取代原来产品,扩大市场。故选 C.2. D.3. A猜测词义题。此处指 SoyaPower G4 保留了 SoyaPower Plus 所有的特点和功能, “retains“保留,与 keeps 同义,故选 A.BIn high school I was very shy, content to hang around with my sma
18、ll group of friends and to concentrate on my courses. I was quickly labeled a “brain.” I did so well that by the end of senior year I had perfect grades and enough college credits to give up an entire quarter of coursework.But in early June of senior year, the principal called me into office. He ask
19、ed me to give a speech at gradation. I gaped(目瞪口呆地凝视)at him, my heart thumping. This was the reward for my hard work? I mumbled something and fled the office, blaming myself for staying away from physics, a subject sure to have broken up my perfect record.I finally agreed to a compromise. I would sh
20、are the honor with five other students. I agreed to introduce my friend Judy, who would then give her own, full-length speech.Graduation day soon arrived. Id been practicing my speech for days, and I - 6 -had it memorized. The first half hour of the ceremony passed in a blur, and then my moment came
21、. My name was announced. I managed to reach the podium without falling down. I faced my classmates. My voice trembled a little, but mostly it was clear and strong. But within seconds, I was done and heading back to my seat. I accomplished something Id never dreamed ofI spoke in front of hundreds of
22、people.Although I didnt realize it at the time, the successful completion of that speech gave me the confidence to participate in class at college, to give verbal reports, and to eventually break free of my shyness. I never would have chosen to give a speech at graduation-or ever. But Im glad I did.
23、 I no longer hesitate when Im faced with the prospect of doing something I dread. I know it may very well turn out to be one of my shining moments.4. Why was the writer called a “brain”?A. She was a bookworm all the timeB. She was the head of her small groupC. She was the most intelligent studentD.
24、She did more coursework for good grades.5. What can we infer from the second paragraph?A. She ruined her health by studying hardB. She got the reward beyond expectationC. She was grateful for giving a speechD. She wasnt good at physics at school6. How did the author feel at the beginning of the grad
25、uation speech?A. Scared B. MovedC. Excited D. Embarrassed7. What did the speech bring to the author at last?A. She had nothing to fear in lifeB. She got rid of her sense of shynessC. She won enough college creditsD. She desired to become a speaker- 7 -【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】作者讲述了第一次演讲的起因、经过和结果以及
26、对今后的积极影响。4. C推理判断题。根据第一段 concentrate on my courses. I did so well that by the end of senior year I had perfect grades and enough college credits to give up an entire quarter of coursework.可知作者上学时学习努力,成绩很好,是最聪明努力的学生。所以被成为“brain” ,故选 C.5. D推理判断题。根据第二段 blaming myself for staying away from physics, a su
27、bject sure to have broken up my perfect record.可知作者的物理成绩不好,打破了她的完美记录。故选 D.6. A推理判断题。根据第四段 I managed to reach the podium without falling down. I faced my classmates. My voice trembled a little, but mostly it was clear and strong.可知毕业演讲开始的时候作者脚步不稳,声音发抖,非常害怕。故选 A.7. B推理判断题。根据最后一段 the successful complet
28、ion of that speech gave me the confidence to participate in class at college, to give verbal reports, and to eventually break free of my shyness.可知这次演讲给了作者在大学里参加课堂,发表口头报告的信心,并最终摆脱羞怯。故选 B.【名师点睛】推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。此类题要求在理解表面文字的基础上,做出判断和推论,从而得到文章的隐含的意思和深层的意思,也就是通过文章中的文字信息,上下逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者没有直
29、接表达的态度和观点。本文主要考查推测文章的观点或结论。小题 1 推断被成为“brain”的原因,根据第一段concentrate on my courses. I did so well that by the end of senior year I had perfect grades and enough college credits to give up an entire quarter of coursework.可知作者上学时学习努力,成绩很好,是最聪明努力的学生。所以被成为“brain”.小题 2 考查从第二段推断的内容,根据第二段 blaming myself for st
30、aying away from physics, a subject sure to have broken up my perfect record.可知作者的- 8 -物理成绩不好,打破了她的完美记录。小题 3 推断演讲刚开始时作者的感受,根据第四段 I managed to reach the podium without falling down. I faced my classmates. My voice trembled a little, but mostly it was clear and strong.可知毕业演讲开始的时候作者脚步不稳,声音发抖,非常害怕。小题 4 推
31、断演讲最后带给作者的是什么,根据最后一段 the successful completion of that speech gave me the confidence to participate in class at college, to give verbal reports, and to eventually break free of my shyness.可知这次演讲给了作者在大学里参加课堂,发表口头报告的信心,并最终摆脱羞怯。CElectronic devices can seem like a “third party“ in some relationships bec
32、ause some partners spend more time on them than with each other.When Amanda Gao, a 26-year-old white-collar worker in Beijing, went to a hotpot restaurant with her boyfriend on Friday night several weeks ago, she expected that they would have a good time together. To her disappointment, however, it
33、did not turn out that way later. As soon as they were led to their seats and she began to order dishes, he buried himself in his mobile phone“It seemed that his phone was making its way between us. A date that should have belonged to us turned into one where my boyfriend dated a third party and I fe
34、lt left out. “ Gao said. some people, like her, have found that electronics have been sabotaging(破坏) their romantic relationships.A study, published in the journal Psychology of Popular Media Culture in April 2017, questioned nearly 200 college aged adults who were in committed relationships to repo
35、rt on their and their partners smartphone dependency. The results showed people who were more dependent on their phones were less sure about their relationships, and people who considered their partners excessively (过度地) dependent on their devices were less satisfied in their relationship.Lin Yuan,
36、a relationship advisor in Beijing, noted that as more and more electronics come out and spice up peoples lives, they are at the same time becoming a third party in relationships, especially for young people.Lin said she knew of some people who suggest that electronics should be kept out - 9 -of bedr
37、ooms, which she considered challenging and hard to be put into practice for most couples. She recommended that if people are feeling neglected in their relationship, they need to respectfully let their partners know their feeling. “Communication is always the best and the most efficient way,” she sa
38、id.8. What is Gaos feeling when entering the restaurant with her boyfriend?A. Disappointed B. ExpectantC. Annoyed D. Uneasy9. Which of the following may Lin Yuan agree with?A. Gaos boyfriend is addicted to playing gamesB. Most couples can keep electronics out of bedroomsC. Partners should communicat
39、e more to understand each other betterD. Couples should stop using electronics to avoid the problem mentioned above10. Why was the case of Amanda Gao mentioned?A. To explain who the “third party” isB. To stress the importance of electronic devicesC. To encourage advisors to talk about the caseD. To
40、introduce the phenomena of excessively depending on electronics11. Which of the following can be the best title for the text?A. Are devices killing romance?B. How to beat smartphoneC. The romantic story of Miss GaoD. The relationship between man and smart phone【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】随着越来越多的电子产
41、品问世,给人们的生活增添了情趣,他们同时也成为了第三者,尤其是年轻人之间。这一现象普遍存在影响了人们的关系。8. B推理判断题。根据第二段 she expected that they would have a good time together.可知 Amanda Gao 和男朋友相约去火锅店时希望在一起度过美好的时光,她是满怀期待。故选B.9. C- 10 -细节推理题。根据最后一段 She recommended that if people are feeling neglected in their relationship, they need to respectfully l
42、et their partners know their feeling. “Communication is always the best and the most efficient way,”可知 Lin Yuan 认为如果人们在他们的关系中感到被忽视,他们需要尊重地让伴侣知道他们的感受。沟通是最好和最有效的方式,故选 C.10. D推理判断题。根据第三段中 some people, like her, have found that electronics have been sabotaging (破坏) their romantic relationships.可知通过 Aman
43、da Gao 的例子是为了说明现在普遍存在的年轻人过分依赖手机现象,故选 D.11. A主旨大意题。文章主要讲述了电子产品成为了年轻人之间的第三者,这一现象普遍存在影响了人们的关系。A 项:电子设备杀死了浪漫?概括全文,指出了问题所在。故选 A.DChina is embracing an era of sharing economy. After sharing bikes, sharing books are the next trend. The book-sharing program at Sanxiaokou Xinhua Bookstore in Hefei, capital o
44、f Anhui province, has been running for several months since its launch on July 16, 2017. Customers are encouraged to borrow up to two books, from all books available in this store, for free via an app, pay 99 yuan online as the deposit and return the books within 10 days.A survey of 601 app users co
45、nducted by the company in late July found that more than 90 percent of the readers said they may want to keep some of the borrowed books permanently, but they dont want to visit the store again to complete the purchase. When another nine stores joined the book-sharing program in August, the ability
46、to purchase the borrowed books was made available on the app.Zhao Shiping, a manager of the Sanxiaokou store, said that the daily customer flow in the first week of the book-sharing program was about 7,000 while the figure for the same period last year was 5,000 to 6,000. So, book-sharing will reduc
47、e barriers for book purchasing and increase customer flow, which will increase the business value of the bookstore, its brand value and increase its - 11 -value as a partner for companies outside the book sales sector.In addition to bookstores, banks have also joined the trend of book-sharing. Two b
48、ranches of China Everbright Bank introduced book loan service at the end of this July. The service is free for seven days and 0.1 yuan is charged after that and 0.5 yuan after 21 days. Readers can return borrowed books to any branch of the bank.This book-sharing project, a cooperation between Everbr
49、ight Bank and an app called Youshugongdu, which translates as “lets read books together“, will be expanded to other outlets to turn each outlet into a small community library with 1,000 to 2,000 books.12. Whats the text mainly about?A. Banks begins to sell booksB. People tend to share books onlineC. A book-sharing program has been runningD. Bookstores and banks join book-sharing economy13. Which group is benefit of books-sharing according to Paragraph 3?Increasi